[9] Sembilan Destinasi Bulan Madu




Hehehe. 
Tajuk sakan ek tuan punya blog ni.
Tapi takpelah kan.
Sekaranglah masa sesuai nak berangan-angan nak honeymoon ke mana.
Kalau lagi sebulan nak kahwin, dah tak sempat nak pikir dah.

Aku rasa semua yang bakal berkahwin mesti pernah fikir.
Mesti banyak tempat yang korang teringin nak melawat.
Tempat yang aku list down bawah ni actually tempat aku teringin nak pergi for vacation.
Tapi sebab dah nak kahwin, aku letak la tajuk entri 'destinasi honeymoon'.
Aci la ek. hehe

Tempat-tempat yang aku pilih ni ikut suka hati jer.
Aku tak mengira kemampuan dari segi kos, jarak dan masa.
Dah nama pon teringin nak pergi. hikhik


1. Istanbul, Turkey
       Istanbul adalah 1st choice tempat aku dan si dia teringin nak pergi. Aku selalu google pasal Istanbul. Ni semua gara-gara cerita 'Istanbul Aku Datang' lah ni. Cepat sangat kitorang terpengaruh. hehe. Selain tu, aku rasa pergi Istanbul ni bagus sebab boleh tengok tinggalan sejarah Islam. Cuma kosnya agak mahal. Perlukan RM10-12k untuk kos 2 orang ke sana. Banyak lagi kitorang kena kumpul nih. hehe
Hagia Sophia a.k.a Blue Mosque

2. Boracay Islands, Philippines
       Boracay ni aku tau tempat dia lepas tengok Nabila huda pergi vacation dengan anak dia. Bila dah cari info, aku rasa Boracay is not bad for honeymoon. Cantik gila Le Meridien dalam gambar di bawah ni. Cuma, satu je persoalan si dia bila aku cadangkan untuk ke sini. Dia tanya, 'Senang ke nak makan kat sana?'. Aku pon susah nak jawab.So, anyone pernah pergi Boracay? Tolong jawabkan...Tunang aku tak mau makan maggi je katanya..hehe
Le Meridien, Bora Bora

3. Gifu, Japan
      Mesti korang pelik kenapa aku nak pergi Gifu kan. Kalau google 'Gifu', cuma keluar gambar sawah padi je. Kenapa tak nak pergi Tokyo, Kyoto or Osaka? Alang-alang dah pergi Jepun kan. Hmm..actually Gifu ni tempat yang special untuk aku dan si dia. This is the place when we first met. 4 tahun kitorang di sini. All my ups and downs during study years bersama dia di sini. Semua tu memories. And of course aku teringin nak datang semula ke sini. Tempat jatuh lagi dikenang. :)
Gifu, Japan

4. Bali, Indonesia
      Teringin juga nak ke Bali bila tengok gambar-gambar kat sana. Selain laut, aku rasa Bali ni klasik dengan temple or candi. (aku tak tau betul ke tak. i mean patung buddha tu :p) Aku suka tempat-tempat yg ada feeling classic. Tak semestinya kita kena pergi negara maju je. Tempat macam India and Nepal pon best. Ada nilai classic and back to nature. Opps..terkeluar topic. Nak ulas pasal Bali sebenarnya..huhu Tapi gitulah perasaan aku bila sebut pasal Bali.
Bali, Indonesia

5. Sydney, Australia
       Aku tertarik nak melawat Sydney sebab ada tengok promo Air Asia. Not bad harga dia. Berpatutan juga. Cuma tengah berfikir, sebab member yang pernah datang OZ kata food and transportation di sini quite mahal untuk duit kita. Betulke korang? Better pergi Melbourne..Hmm, kalau korang pernah pergi or study kat sana, update la info pasal OZ ek..
Sydney Opera House

6. Krabi, Thailand
       Yaaa..memang ramai rakyat Malaysia yang berhoneymoon di sini. Tempat cantik dan kos nak ke sini pon tak membebankan. Sebab tu menjadi pilihan ramai. Aku pon belum pernah ke sini. Tapi si dia dah pernah sampai sini. Rasa macam tak best la pulak kalau salah sorang dah pernah sampai. Kalau boleh nak explore new place together. Baru thrill!! hehe Tapi bila-bila nanti nak datang juga Krabi. :D
Krabi, Thailand

7. New Zealand
       Hokay, ini satu lagi hasil terpengaruh dengar cerita kawan. One of officemate aku pernah study di sini. Selalulah aku sembang tanya-tanya dia pasal NZ. 'Best ke. Apa yang ada kat sana?' Lepas dah dengar cerita, teringin la pulak nak ke sana. Tengok alam semulajadi. Kata officemate aku tu, lagi best kalau sewa caravan dan menjelajah ke mana korang nak pergi sendiri. Sounds interesting and adventurous kan? Tapi kalau nak travel caravan kena pergi lama baru best. Setakat 2,3 hari tak syiok ler. So, kita KIV dulu idea ni untuk masa hadapan. Tak sesuai untuk honeymoon. hehe
New Zealand
8. Kota Kinabalu, Sabah
       Sabah pon aku belom sampai lagi uolls. hehe. Dari hasil Mini GA yang aku anjurkan sebelum ni, aku rasa Kota Kinabalu dan Kundasang cam best la untuk honeymoon. Boss aku pon cakap camtu juga, Dia selalu ke sana untuk outstation. Tapi si dia ni, bila aku cakap jomla ke K.K. Dia mesti cakap, tak mau ler.Apa ada kat KK tu? Hmm..bagi aku Kundasang tu sesuai dah for honeymoon. Korang ada sapa-sapa pernah honeymoon ke sana? Tolong aku yakinkan si dia. hehe
Rafflesia

9. Bandung, Indonesia
       Bandung pon terfikir nak pergi juga sebab kitorang dua-dua belom pernah sampai lagi. Tapi tak taulah sesuai ke tak destinasi ni. Selalu orang pergi untuk bershopping. Baru kenduri dah spend duit banyak, takkan nak shopping lagi. hehe Kalau setakat pergi cuci-cuci mata okaylah kot. 
Kawah Putih, Bandung

Okaylah korang. Tamatlah entri berangan 'destinasi bulan madu' aku pada kali ni.
Ni semua angan-angan je ni.
Tapi harap-harap jadi kenyataan.
Kalau nanti keluar entri aku pergi honeymoon kat Cameron Highland je, korang jangan gelakkan aku pulak yer. :p


Ok. Bai.



38 lovebirds:

  1. akak , newzealand !!!! hehehe

    ReplyDelete
  2. xpe angan-angan dulu faezah..
    Lama-lama jadi kenyataan..b Sape tau.. InsyaAllah.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. iAllah..harap sampai la ke semua tempat ni satu hari nanti.. :)

      Delete
  3. Salam,

    hehehehe....dah baca entri i g melbourne? sama jer lebih kurang kos g melbourne or sydney.
    ikut nak cari apa lah.
    melbourne best... sydney pon best...

    kos dalam RM5k sorang dah boleh berjalan dengan hati girang dah sebenarnya...
    entri melbourne i dah hapdet sesikit... entry sydney nnt i hapdet kay....
    sekarang tgh bizi nak edit gambar ng buat "karangan"... sebab ada banyak kije kat opis yang memerlukan tindakan SUPER URGENT.... hehehe...ditambah dengan kesihatan yang tak berapa nak sihat...
    nnt i hapdet kay... Insya Allah...

    eh alamat bg haritu valid lg ke? nk send ole2 ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. okeys..nnt faezah erjah page huda..mmg nak tau pon pasal OZ..hehehe
      klu 5k tu kira mewah ke ckup2 je?
      good luck kerja..jaga kesihatan gak..nnt free sila update blog! hehehe
      address aritu valid lagi :)

      Delete
  4. seronoknya kalau dapat pergi salah satu tempat pun jadilah kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu fizah..jadilah klu dpt g satu pon..hehe

      Delete
  5. sis, one more thing...i pun punya lah teringin nak pergi turki n jepun...dari sekolah weih, tapi tak sampai2... hehehe (al maklum ler, iols ne study local jer ;-)
    terpengaruh tgk movie n baca buku sejarah islam... sampai ambik 3rd language kt uni Japan ler...
    eh kalau ada trip nak g jepun, hello2 ler yer... g ngn orang yang dah fasih jepun ne, mudah ler sikit... hehehe... jom melancong...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh samalah kita!! mmg teringin sangat nak g 2 tempat ni..klu huda ada plan nk g japan, rogerla..klu sy xgi pon, sy still ada member yg sambung master or kerja sana..boleh mntak tlg jd tourist guide. :D

      Delete
  6. tempat idaman : bora2 island... wuuu~ so beautiful & exclusive :)
    krabi pun not bad.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann..cantik sungguh laut kat sana :)

      Delete
  7. sy!!! sy pegi KK utk honeymoon dulu...keh3x..actually not bad tau..seminggu kat sane mcm2 tempat kitaorg pegi..plg best kundasang la..cantik..nature sgt tempat dia... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lahhh..tp tunang xcaya ckp sayaa..huhuhu
      kundasang tu sejuk x erza?

      Delete
  8. dulu kita p honeymoon kat langkawi je. sgt best sbb kitorg pergi weekdays & bukan cuti sekolah.

    tp kalau p honeymoon time cuti sekolah dlm malaysia ni, jadi tak bestlah semuanya,,hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa..itu mmg point penting..klu pegi time cuti sekolah mmg aptb..huhuhu

      Delete
  9. waaa..best2 tu destinasi pilihan...hihi bleh gak survey2 ni =D

    faezah...sya tag awk kat entry ni...hihi jom join...mane tau menang k =D

    http://zieta-theimaginarydream.blogspot.com/2014/01/birthday-giveaway-by-cik-ayue.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq zieta! faezah dah join tau GA ni..gud luck zieta!

      Delete
  10. istanbul tu cantik sangat. kena menabung ini. nanti boleh pergi

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom kita sama2 menabung utk ke istanbul..hehe

      Delete
  11. Wah. Banyak choice ni. Boleh atur dah ni. ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. pilih je teringin nak g mane..heheh

      Delete
  12. Kalau pegi bandung, tp tak shopping, sangatlah rugi..tp kalau bkn kaki shopping, takpelah nk honeymoon sane..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. yekee..simpan bandung lam list jln2 la nnt..rugi lak klu xshopping..hehe

      Delete
  13. azie pulak teringin nak p krabi..dah terpengaruh ngan kawan2 sebab dorang kata best hihi
    tak pe faezah ada masa lagi nk plan honeymoon...
    azie sebelum ini pun plan honeymoon last minit je ...last2 pergi langkawi je...boleh lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. azie..try la pegi krabi..tunang faezah ckp best..mkn nk cari pon sng..dia pon cam nk pergi lagi je..hihih

      Delete
  14. hehe...Bandung tu xde benda la...mmg utk kaki shopping je best! Krabi tu rasanya ada sorg blogger pernah update utk back packers...try la search...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke sally..xjd la honeymoon kat bandung..g jln2 ok ek..hehe..tq nnt sy google.. :)

      Delete
  15. Nak pegi Istanbul..terpengaruh dengan istanbul aku datang jgk..hehe..
    Kalau bajet banyak boleh je pegi Oversea, tapi klu rase2 nak g ala2 new zealand kat Malaysia,
    G Kundasang pon boleh..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi tu la kann..member pon ckp camtu..iA ada rezeki boleh smpai sana..hehe

      Delete
  16. waaaaahhhh.. bestnye kalo boleh pergi ke semua tempat idaman kita kan~
    InsyaAllah~ ade rezeki kita dapatlah jejak kaki ke sana. :)

    Mudah2an tempat honeymoon awak adalah satu tempat idaman awak. InsyaAllah~

    ReplyDelete
  17. takpe, berangan dulu, mana tahu jadi kenyataan, or ada orang nak sponsor ke kan hewhew

    ReplyDelete
    Replies
    1. bertuah sgt badan kalau ada org nak sponsor..hehehe

      Delete
  18. slalu brangan nk tgk ldg lmbu kt new zealand,,,tp lame plak nk mnyimpannye,,,so leh g new zealand malaysia pn jd la... try faezah bc ni http://fuh.my/destinasi-pelancongan-menarik-di-malaysia-sabah/ ... bc smbil feeling2 ngh hdup udara nyaman kt kinabalu park tu...hahaha..over je..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe,,tq nadiah..msia pon best kann :D
      nnt akak tgk link tu k!

      Delete
  19. sy pn ingt nk g k.k tp blm cnfirm lg.my sis pun ckap kt sana bnyk tmpt yg cantik & ssuai utk honeymoon;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pon dgr yg sama..tp si dia xnak..huhu tgh cari yg lain pulak :)

      Delete

 

online shop

Followers

hello me