Door gift : Cerita Bahulu


Alkisahnya macam ni. 
Mula-mula aku dah nekad dalam hati nak bagi bahulu pecah 8.
Sebab senang, sampai dah siap packaging semua.
Tinggal angkat dan hulur kat tetamu je.
Masa tu pikir nak senang je. 
Tak nak pikir banyak.
Si dia tak berapa suka sebenarnya.
Tapi aku tahan je telinga sebab ni doorgift side aku. :p

Aku pon survey dan survey lagi.
Jumpalah dengan sorang tauke bahulu yang baik hati ni.
Macam-macam aku tanya dia. 
Pasal perisa, harga, ukuran dan macam-macam lagi la.
Sebab dia rasa aku macam fussy je, dia nak hantar aku sample bahulu.
Takut aku tak puas hati di kemudian hari katanya.
Sample tu pon dah selamat sampai.
Ya, bahulu tu sedap. 
Berbaloi dengan harga yang akak tu tawarkan.

sekadar gambar hiasam

Tapi yang buat aku musykil adalah reaksi kawan-kawan aku.
Ops..lupa nak cerita. Parcel tu sampai di ofis.
Akak tu hantar  4 biji bahulu. 
Haruslah aku berkongsi dengan dorang.


Antara komen ofismate aku,


"Alaa..ko nak bagi bahulu ke.. Tak yah lah.. Baik ko cari benda lain je.."

Yang sorang lagi pulak,

"Mak aku selalu cakap boring dapat bahulu..Kalau aku, tak amik doorgift pon takpe kalau bahulu.."

Ni komen kawan baik aku pulak,

"Eyh Pae..hang bagi la menda lain..Bahulu tak syok la..bagilah barang yang boleh simpan.."

Tunang aku pon pernah tanya, "Pae seronok ke kalau dapat bahulu masa pergi kenduri kawen?"

Kalau dalam hati, aku rasa tak seronok sangat pon. Tapi aku makan je lah sebab orang dah bagi. heheh



Hurmm..hurmm..bila dah dapat banyak kali komen macam ni, aku pon rasa tak syok dah nak bagi bahulu.
Rasa macam ramai tak suka.
Kang tak makan, biar berkulat membazir je duit aku.
Tapi, semua komen-komen ni dari insan yang muda belia.
Takde komen dari orang tua-tua.
So, aku pon kurang pasti nak buat kesimpulan macam mana. hahah


Korang pula rasa macam mana?

Gembira ke kalau dapat bahulu?

*sila jujur okey.kihkihkih*




PS:/ Ni cuma pendapat peribadi aku. No offense kalau ada yang bagi bahulu masa kenduri dulu ya. Begitu juga kepada tauke-tauke bahulu sekelian alam.  :)

PSS:/ Abaikan yer komen kasar dari ofismate aku. Lelaki memang straight to the point. -.-


37 lovebirds:

  1. anne ok je kalau dapat bahulu.. lebih2 lagi kalau bahulu tu sedap.. tak kisah la kan, kita datang majlis orang bukan semata2 utk doorgift.. doa tu yang penting.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnye klu klu sume org mcm anne..hehehe

      Delete
  2. Jujurnya anak2 kak ina suka kalau dapat bahulu gulung yang jem nenas tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak2 mesti suka..lembut sng nk mkn kan..:)

      Delete
  3. akak pun buat doorgift bahulu kemboja pecah 8 with box :)
    tapi kena pandai pilih seller...ada yang kotak nipis, bahulu kecil....
    so better tengok sample bahulu with kotak sekali

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah tu la..masa survey igtkan standard je bahulu..rupanya nipis tebal..ada yg diameter besar kecik..sbb tu akak tu pos takut sy xpuas hati..hehe..kak wawa amik dari seller kat penang ke?

      Delete
  4. Untuk pihak pengantin, senang kalau bg bahulu ni, x perlu nak habiskan masa packing da... Okay kot sebab bg something yang boley dimakan. Kalau bg mug ke jar yang comel2 tu pon bukan semua orang simpan, kadang2 ade jugak y tak suka. Nak puaskan hati semua orang memang susah kan. So, take it easy, ape y dirasakan okay, proceed je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. btull..ssh klu ikut hati org lain..n nk elakkan bg menda yg buat hiasan2..tak semua org nk simpan deco comel2 tu :)

      Delete
  5. Kezen kita haritu bagi bahulu , tapi memang nasib dia kurang baik. Bahulu yang dah siap packaging tu ada yang dah berkulat. Sebab ada antara ktorg pun dapat yang berkulat. Takkan kita nak check setiap satu box kan.

    **just pendapat based on experience**

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq nadia..ni pon antara risk amik bahulu gak..nnt sy kena deal ngan seller btul2..hehe

      Delete
  6. depend kt org kot...mcm sy suka sgt2 dpt bahulu sbb sy mmg suke mkn bahulu...eheh...dlu kenduri kawen sy pun bg bahulu... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai gak ek yg suka bahulu ni ^^

      Delete
  7. Selalu jgk dapat bahulu..
    So...no comment ahaha..
    eh tgk countdown faezah tinggal 60 hari je..
    all the best dear...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq MH..x lama dah..tu yg kalut2 ni hehe..
      MH bunyik cam tak suka bahulu je :p

      Delete
  8. assalamualaikum & selamat pagi.. :)

    sekarang ni ramai orang buat bahalu sbg doorgift. sebab senang. malas nak fikir bnyak kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu mimie..smpai2 je da siap..sonang :D

      Delete
  9. faezah.. sy pun plan nak bagi bahulu cermai yang kecik2 tu.. kalau saya dapat bahulu saya rasa saya lagi senyum daripada saya dapat cumi yang sebungkus terus.. haha.. anyway, ok je bagi bahulu..

    ReplyDelete
  10. ermmm kalo pendapat jujur dr fadh, bg bahulu ni senang..1kotak tu je xyah fikir lg..nak2 lg da siap packaging die kan..tp kalo pndangan fadh, bg bahulu dah jd kebiasaan..kalo faezah nk something yg lain dr lain atau nk orang igt DG dr faezah, mgkin bole try idea lain..ape pown terpulang..ni hnya pendpt fadh..sbb mase discuss2 DG tuk wedding fadh dlu, bahulu pecah 8 ni, antara DG pertama kene reject dgn mak fadh sbb katanye dah biase sgt..nk lain dr yg lain skit..huuuuu orang tuaaa kite da kata gitu, fadh setuju je sbb pndapat same..hihihi..ni jujur tau..tp seriesly kalo dpt DG bahulu, cecah teh'o uiiii sedappppp !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..kita xde la nk luar biasa sgt cik fadh..nk yg mudah je sebenarnye..lg pon bahulu ni nak bg dekat org kampung..kwn2 parents..rasa bahulu dah ok..yg kwn2 ni ada sediakan benda lain utk dorg..rasa cam nak proceed je ngan bahulu ni..hahah

      Delete
    2. xpe faezah..jgn fikirkan orang sgt..kite fikir tuk memudahkan kite je skrg..itu lg penting..kalo tidak nnt kite kusut..faezah proceed je..hati senang tu lg penting..hehe

      Delete
  11. klu org plak kan kak faezah...orang telan jee,,,da rzeki kt tmpt kawen kasik bahulu,,org makan aje lerr..xbyk bunyikk!! hihihi ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh..bagus org cam awak ni..xbyk bunyi..hehehehe

      Delete
  12. hehehe.. finning kan akak nk bagi doorgift ni.. ina bagi sama rata je.. kawan,tetamu dan sahabat ofis... mls nk fikir banyak... ina tempah yassin.. mula2 mama bebel jugak takut org xperasan dlm tu yassin. nanti balik rumah dia campak je.... ish,fikir yg baik2 dah la ma!!!!!!!!.. kn... kita niat yg baik, allah pasti permudahkan dan menyenagkan kerja kita.... kat kelantan susah nak dapt doorgift bahulu kak.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. pening ina..byk sgt nak pk..bajet nye plak ala kadar je..hehe
      takpe ina..bagus bg yasin tu..masa bg tu oleh kot mak pesan kat tetamu bgtau ada yaasin dalam tu..
      kat penang pon xbyk vendor bahulu..ni akak cari org kat banting..dia boleh delivery ke penang. :)

      Delete
  13. semoga dipermudahkan segala urusan faezah... jangan pening2 tau... rileks je...

    ReplyDelete
  14. Kalau Mieza, Mieza prefer lagi cekelat or gula2 dari bahulu.. Hehe..Tapi apa2 pun, ikut bajet kita.. Yg penting ikhlas nk bg org.. Tak perlu fikir apa org cakap.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq miza bg opinion..tulahhnk tny poket dan hati sendiri je lah..hehe

      Delete
  15. Pae..ceh..sibuk nak panggil pae jugak.ehehe...cbe share brape rm bahulu tu...baru org lain boleh consider stuju ke tak...kalau aini, if murah, it's ok.ala...org yg bckap tu akn trus bckap ntok 2 ari je..maksimum 3 ari...pas da telan,diorg lupe da...hehe ag 1, pae pk cmni...niat bg bahulu kat org,org makan,bahulu pae jd darah daging diorang.diorang beranak pinak.bayangkan betapa besarnya pahala kat situ.dari bg tuala,mug,garfu,sudu, blum tentu pahala mengalir sebanyak tu... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..boleh je panggil pae..bahulu tu 1.70 skali ngan kotak..tak termasuk delivery..tp still lam bajet kite..rasa pon sedap..sbb tu igt nk bg bahulu..cuma bila yang komen tu buat rasa xbest..hehe..tq awak bg opinion yg membuka mata sy ni..hehe

      Delete
  16. setuju bagi bahulu sebab makanan.kalau door gift material selalunya ramai tak berkenan dan kadang2 buat habuk je.huhu

    ReplyDelete
  17. jijah pon kalau g umah akwen suka kalau dpt bahulu.. boleh makan lepas tu...lg pon senang sekali pack je xpyh susah2 cari brg lain..
    kata nak jimat kan... abaikan mulut2 org sbb yg belanjanya kita..

    ReplyDelete
  18. sy jual bahulu pecah 8 ni..
    area kedah boleh contact 0195586067..
    tq..

    p/s: pendapat peribadi, better bagi makanan sbb kalau macam deko2 tu xramai yg reti appreciate benda tu..

    jadi makcik anon sebab malas nak login boleh? hee :P

    ReplyDelete
  19. zieta ok je dpt doorgift bahulu,,rsa cam mewah je,,dr dpt gula2 mcm budak2 ni,,huhu,,apepun smua bgntung pd bajet kita jgak,,kalau nak puaskan hati smua org mmg ssah,,jd buat je ikut kemmpuan =)

    ReplyDelete
  20. Salam tupang tanya awk order bahulu dr mana ye? Sy nk cari area penang

    ReplyDelete
  21. Salam tumpang tanya awk order bahulu dr mana ye

    ReplyDelete

 

online shop

Followers

hello me