Kad Kahwin: DIY, Tempah Online atau Ke Kedai??


Hi lovelies! :)

Kalau cerita pasal kad kahwin, korang pilih yang mana?
DIY?? 
Tempah online??
Atau tempah di kedai??

         Dulu aku pernah ada hati nak DIY kad kahwin. Konon-konon nak jimat dan perasan kreatif. huhu Tambah-tambah, aku jumpa ramai B2B yang DIY kad mereka sendiri. Kagum sebentar. Bukan calang-calang orang yang boleh rajin macam ni tau. :)

        Tapi bila mula survey, aku jumpa vendor kad kahwin yang aku rasakan berpatutan. Kos untuk sekeping lebih kurang sama macam aku DIY. Selepas kira penat, lelah, masa dan kegigihan aku (gigih la sangat ko ni kan :p), untungnya tak beza banyak mana pon. So, aku decide untuk tempah sajalah. Masa pon tinggal 3 bulan saja lagi. Tak cukup masa aku nak kelebet semua tu. Banyak yang tak siap lagi. huhu

        Walau bagaimana pon, aku still respect mereka yang DIY kad kahwin sendiri. The card has their personal touch and special sebab takde orang buat yang sama macam tu kan. Pesan aku kepada yang nak DIY kad kahwin, teruskan niat korang jikalau korang punya banyak masa, kreatif dan dapat hasilkan kad yang kebabom dengan kos yang menjimatkan. Kalau tak larat nak DIY semua, mungkin boleh buat untuk relatives and close friends. Macam aku yang tak punya masa ni, aku bagi kad yang cetak di kedai ajolahhh..kikikiki



        Bila dah firm tak jadi nak DIY, ada lagi 1 dilema. Nak tempah online atau tempah di kedai? Korang yang dah pernah tempah kad kahwin rasa macam mana? Untuk aku yang kurang familiar dengan area Terengganu dan tak tau nak cari di mana ada kad yang murah, aku lebih prefer tempah online je. Cuma ada risiko yang menanti. Risau kad yang terhasil tak seperti yang kita expect. Dan risau juga kalau terjumpa hamba Allah yang tak jujur.

Sesiapa yang ada pendapat dan nak rekomen vendor kad kahwin online, pendapat anda sangat dialu-alukan! :)

Oh ya! 
        Di bawah ni ada 25 vendor kad kahwin online. Sape-sape tengah nak buat kad boleh la ushar sini. Tapi aku belom pernah berurusan dengan mereka lagi.Just tinggalkan link untuk memudahkan rujukan nanti. Klik nama untuk ke web page atau FB page mereka. :)

 1.  Kadkahwincantik.com
 2.  BCS Wedding
 3.  Kanda & Dinda Wedding Cards
 4.  Kadkahwinonline

 5.  LH Creative
 6.  Kad Kahwin Borong (Cawangan Selangor/KL)
 7.  KadMurah.com
 8.  Kad Kahwin Murah CDN
 9.  Kad Kahwin Iris
10. SR Creative
11. Kad Kahwin Xpert
12. Ilham Lagenda
13. IW Studio
14. Jentayu Design
15. Setia Kreatif
16. CahayaQuprinting
17. Ennylianad Weddinglab
18. Kad Kahwin Borong Nibong Tebal
19. Studio Kad Kahwin Az
20. SBS Kad Kahwin
21. Wedding Card Shop
22. Kad Kahwin Penang
23. One Stop Wedding Card Centre
24. Dealova Wedding Cards
25. Galeri Kad Kahwin Aqilsya

Ok. Babai dearies. :)

51 lovebirds:

  1. DIY!!! Hehe..gedik kn..xbyk mse..byk xsetel lg..tp nk diy jgk :p
    Mmg ade jmp yg kos lbih kurg je..cumeeeee..ati ni blom rs nk bertukar arah..hehe..b4 ni pnah watkn kad kawen org..bile smpi time kt, msti la nk wat sndri jgk kn..huhu..bajet kreatif sgt :p

    Neway, xdpt nk bg pndgan psl vendor sbb xtau..huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. huiiii rajin nya cik ayue..hihi gudluck tau dengan DIY :)

      Delete
    2. Tqqq..doakn berjaya..haha..
      Bkn rjin sgt pun..cme kad idaman cm mhal..tu yg nk wat sndri..

      Delete
    3. kannn..kad idaman mmg mahal..tp kita redhakan je la amik yg murah2 sikit..hehehe

      Delete
  2. nana takda pengalaman lagi,hihi

    ReplyDelete
  3. hana tak ada pengalaman. huhu :D

    #hana dah tkar url blog tw. can visit ASHA HANA :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nevermind hana.. nnt kita visit awak :)

      Delete
  4. to be safe kedai and online yang boleh dipercayai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu ffarah..risau klu tertipu last minit ni..

      Delete
  5. Kite tempah then diy sendiri balik..
    Macam keje buat 2x je kan..tp sbb nak ikut kehendak hati sendiri ni padahal orangnye bukan pandai sgt nk diy..mihmih

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni mesti personal tpuch utk close friend kann..faezah ada terpk gak nak wat cam ina..bg special skit kat dorg :)

      Delete
  6. saya DIY. tapi pengalaman men-DIY ni Allah je tahu betapa seksanya. haha. tapi Alhamdulillah saya dapat 4sen untuk sekeping kad. Melampau punya jimat haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah awak..tauu betapa seksanya nk diy..tp hasil berbaloi kann..awak diy camne kad?? murahh giler! nak tau gakk..hehehe

      Delete
  7. Fiza DIY je kad kahwin..lepas tu google printing shop terdekat so sng nak deal n pick up..kalau pos ni takut ada prob pulak..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kan..nk pos pon satu hal..fiza pakai software ape diy kad kawen tu?

      Delete
  8. Cik mah diy...last minit je pun..haha...xpe..tempah pun okey juga..jnji kita puas ht..n jgn mmbazir tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaa...ramai nye yg diy nii..che pon diy ek..klu boleh mmg xnk membazir..buat sekadar utk menjemput je..tq for the advice che mah :)

      Delete
  9. yong tempah kat sbs kad kahwin..sekeping kad lbh krg 20sen je, xmampu nak diy, dan x suka membazir bg kad mhl2 semata2 kad je.. tp kbykkan org lps dpt kad, terus buang.. lain org lain citarasa kan? tu pndpt n prinsip yong je

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak ada tgk gak design kat sbs..yong walk in ke tempah online??
      btw, prinsip kita sama..tak sanggup nak tgk kad yg kita beli pakai duit titik peluh sendiri di buang or di pijak..huhu

      Delete
    2. yong tempah on9 je kak faezah..tp kan lg puas hati klu pergi tgk kt kdai terus.blh bncang2 n share idea kta, yong ritu x smpat nk survey2 kedai dah.terus order je

      Delete
  10. Akak dulu design sendiri jer.. Pastu hantar printing.. Nasib baik ler hubby mmg org graphic design.. Hehehehe..

    ReplyDelete
  11. Tempah online.. Tp kmdian g kedai saje2 alang2 dh lalu sbb nk bg map.. Ok je faezah klau tmpah online tp ngan trusted vendor la.. Sy dulu tmpah dgn idea grafik.. Murah jgk.. Klau nk survey ce cari fb Idea Grafik

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq shizan..nnt faezah tgk..mmg nk tempah online..cam xsempat je nak g cari kedai semua..hihi

      Delete
  12. Sekarang ramai yg diy.tapi masa time saya sy tempah di kedai tp ikut design saya sendri.heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann..ramai yg diy skrg ni..rajin betull..sy pon nk beli jugak..klu lmbat kena buat design yg ready made je la..huhu

      Delete
  13. tmpah online =) klu xdpt free kad kwen pn mmg da niat dulu nk tmpah online.sbb kt tmpt sy mhal sgt =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom kita tempah online..kat tempat sy xsure kat mana yg buat kad cantik2..huhu

      Delete
  14. ina punya kawan tunang yg design... tapi ina rasa dengan KAD KAHWIN BORONG mmg superb. sebab harga berpatutan sis.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2..mmg ada tgk kad borong gakk..harga berbaloi.. :)

      Delete
  15. pengalaman azie pernah nak diy sendiri tapi fikirkan masa suntuk akhirnya tempah dekat kedai je coz banyak pilihan yang kita boleh buat ,azie lebih refer terus ke kedai tengok depan2 kalau on9 pon ok tapi perasaan was2 tetap ada .

    Tapi best kalau dapat diy kad sendiri bukan selalukan ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul..klu byk masa mmg diy sendiri dah..hihi..tq for the advice ^^

      Delete
  16. salam. hmm..buat sendiri lagi best kut hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..aah dear..tp da kesuntukan masa ni..hehehe

      Delete
  17. sy DIY je...puas ati...leh adjust ikut suka..kos dlm 0.05sen je..xmasuk penat lelah la..ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak aihhhh..murah nye..awak diy camne tu? nak tau jugakkkk..hihi

      Delete
  18. ooo..mun xtahula yg mane..xde pengalaman lagi..hehe

    ReplyDelete
  19. hurmmm.. kalau anis la kan, ikotkan hati semuanya nak DIY.. hehehe..tapi disebabkan kerja and banyak lagi benda lain nak kena DIY (y akhirnya pun kelam kabut n kelaut), so anis just ambik pakej kad kahwin kat kedai je.. include goody bag, banner, guestbook, tq tag and bla.. bla.. bla.. jimat masa dah kat situ.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. faezah pon sama la cam anies..walaupun lg 2bln, xmampu dah nk diy kad ni..byk lg yg xsettle..tempah kad pon klu pandai cari boleh dapat murah juga kan.. :)

      Delete
    2. ha'ah.. betul tu.. kalau pandai cari dapat murah.. anis pun kebetulan time wedding exhibition je tu.. kalau tak jenuh jugaklah nak mencari yang murah2..

      Delete
  20. mula mula kita pon nak DIY, tapi last minit tempah je.. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..sama laa kes kita..jenuh semua nak DIY..hehe

      Delete
  21. Rajinnye dia nak DIY kad.Kalau ikutkan hati DIY memang puas hati dear.Tapi sha dulu x ckp masa tempah je. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihik..x DIY la sha..xsempat..nak tempah gak cam sha..hehe

      Delete
  22. Erkkk.. tak fikir lagi nak buat macam mana.. hhehe...

    ReplyDelete
  23. Tmpah kedai..sng.lg 1 lg sng klu dekat dgn umh kdai ye.tp klu on9 mmg kdai tu feedback bgus why not to try ;)

    ReplyDelete
  24. Pergi kedai lebih puas hati kot.

    ReplyDelete
  25. Nak Diy. Hihi insyaAllah klw masa mengizinkan.

    ReplyDelete
  26. faezah tmpah on9 ke pg kdai?
    ambik yg mne tu,,
    zieta area terengganu jgak ni =D

    ReplyDelete

 

online shop

Followers

hello me